sábado, 3 de noviembre de 2007

Combat històric; un raper contra un glossador


Hem vist molts tipus de combats, però aquest crec que mai s'havia vist abans. Aquest passat 30 d'octubre vam aconseguir juntar un raper, el jove Tace, amb un glosador tradicional mallorquí, el Mateu "Xurí". Ho vam fer davant d'unes 40 persones a Sa Botiga des Buffon's, un conegut cafè-teatre de Palma. L'Òscar, un dels responsables de la sala ens va donar totes les facilitats per fer-ho possible. També vam comptar amb la bona disposició dels dos contrincants que van acceptar l'oferta sense saber com acabaria la batalla. Tots dos van oferir-nos un espectacle sensacional. Era un experiment emocionant que vam viure un reduït grup de privilegiats. Entre ells, el blocaire Mayolicus que en va fer una crònica i tot per al seu bloc. Si la voleu llegir aquí us l'adjunto
(http://mayolicus.wordpress.com/2007/10/31/mestre-xuri-no-es-pot-dir-daltra-manera/).
El Tace, de només 16 anys, va començar molt directament. El seu llenguatge era més agressiu que el del Mateu "Xurí". Va xerrar que ell feia poesia amb el rap, va defensar que ell se sentia igual de mallorquí que l'altre contrincant tot i utilitzar el castellà a les seves intervencions. Tace improvisava molt rapidament, s'ha de reconèixer que estava força despert. Les seves rimes, algunes d'elles van ser molt encertades. En canvi va caure en algunes descalificacions gratuïtes que no eren necessàries. El Mateu "Xurí" anava més lent a l'hora de recitar però optava per un vers més intel·ligent, més correcte i algunes de les seves respostes es poden calificar de "genials". Recordo el moment que va comparar al Tace amb Miquel Barceló o quan el telèfon mòbil li va sonar al raper enmig de l'actuació. Van ser 20 minuts excepcionals i el públic va disfrutar molt de l'espectacle. Després de l'acte vaig xerrar amb alguns espectadors i tots ho van tenir clar; en aquest combat el guanyador havia estat -indubtablement- el glosador. Però un assistent també va matisar que el Tace era molt jove i que si segueix aquest camí pot ser un enemic temible per a rapers i glosadors. Vam sortir de la sala pensant que vam veure un repte únic. I és que vam demostrar que a la glosa, i també al rap no tot està inventat.

4 comentarios:

Anónimo dijo...

Amb tot el meu respecte, no crec que el rapero arribi mai a les soles de les sabates d'en Xurí i de cap altre glosador bo quant a capacitat de rima; la del raper es molt més fàcil: es pot permetre el luxe de fer rimes assonants i que la mètrica no coincidesqui. No dubt que en Tace pugui ésser viu i dir coses interessants, però un bon glossador a més de ser viu i dir coses interessants, ha d'emprar (preferentment, almanco) la rima consonant i sempre la mateixa mètrica. Si no, haurà fet la glosa coixa (i qualsevol aficionat a les gloses l'hi retreuria). Les gloses, a més, són composicions més llargues (i no en parlem de les codolades). Això fa que el glosador, forçadament, hagi de dominar molt la llengua; ha de ser capaç de fer rimar molts de mots i de formes verbals. Qualsevol glosa requereix més habilitat que un recitat de rap. Agradi o no, és vera. I el glosador, per principi i per principis, ha de mirar de ser respectuós amb el contrincant (maldament amolli fisques, que també és el que toca). En Xurí és un bon, un gran glosador, i sap fer ber les coses; no es rebaixa a envestir el contrari de segons quines maneres, per molt bo de fer que ho tengui. Així és com pertoca en les gloses, i fer-ho així com ho va fer en Tace segurament és com pertoca en el rap, on els atacs que va fer són una cosa habitual (i no ho dic amb to despectiu, que quedi clar). Com deia, són dos móns i amb codis diferents; l'un que està de moda a tota Europa i a Amèrica, l'altre propi de la societat tradicional mallorquina i d'altres de consemblants. Un té molts de milers de persones que el pràctiquen, l'altre que reviscola poc a poc i guanya terreny gràcies a gent com en Xurí i a joves que volen dominar tant l'enginy de dir coses ocurrents, gracioses, profundes com el de fer-ho dominant el ritme, la mètrica i la rima. El rap té el seu lloc al món, però la glosa també. I acabaré amb una glosa, que dedic a en Xurí:

Jo som un poc glosador
puc fer gloses cada dia
a poc a poc o fent via
sempre surt qualque cançó
tot dolça o amb coventor
ben llampant o amb picardia
tot depèn de sa intenció
de si hi ha pena o alegria.

Salut, mestre en Xurí

Toni

Anónimo dijo...

Hola Jordi!

Sóc la Mpau Moli... he fet cap aquí després de "xafardejar" el bloc d'Àngels Pérez!

Veig que les coses et van molt bé per Ses Illes, me n'alegro molt!

Aprofitant l'excusa de l'entrada, jo em decanto pels glossadors! El passat mes d'octubre vaig estar a Menorca per feina, i vag tenir la sort de gaudir d'una exhibició en directe... va ser molt emocionant i, crec, sincerament que són virtuosos de l'enginy.


Res més tan sols volia saludar-te!


Mpau

Jordi Julià dijo...

Hola Mpau, flixanca!!

Com va tot? Suposo que encara ets a Barna treballant. Quina ilu el teu missatge! Ei, que ens veiem aviat perquè baixaré per Flix i Tarragona del 19 al 30 de desembre. Ja ens veiem! Una abraçada des de Sa Roqueta!

Jordi

Anónimo dijo...

jordi me deixes penjar la primera foto d'aquesta noticia per anunciar al meu blog www.xavierdelgado.com/blog les 12 de glosa que tendran lloc dissabte a ciutat?

si m'ho permets, citaré la font, el teu blog

mercis xavier delgado delgado@cop.es